Košík

PROTEIN – co je co a jaký vybrat? 

19. březen 2021   Petr Svačina
Co znamenají všechny ty názvy a zkratky a jaký protein si vlastně vybrat?

O proteinu a proteinových doplňcích stravy už toho bylo napsáno tolik, že vlastně asi nemá ani moc smysl další, jeden z mnoha, článků na toto téma psát. Na druhou stranu, vlastně jsem o to byl požádán jedním naším fanouškem a tak se k tomu velmi rád vyjádřím. Nemá asi smysl rozebírat dopodrobna jednotlivé technologie a chemické struktury produktů, které se dnes na trhu vyskytují. Zkusím zde shrnout a vypíchnout to, s čím se nejčastěji můžete setkat a na co byste se měli obecně zaměřit pří výběru nějakého proteinového produktu.

neme tedy tím, co vlastně protein je. PROTEIN = BÍLKOVINA. ANO, tak prosté to je, a to je celá bublina dnešního proteinového šílenství, kdy proteinové může být snad skoro vše, na co si vzpomenete. Pro někoho jasná věc, pro někoho možná nové základní zjištění. Jen pro pořádek doplním, že bílkoviny se skládají z jednotlivých aminokyselin.

Legislativa říká, že potravina může být označena, že je zdrojem bílkovin tehdy, pokud obsažené bílkoviny jsou alespoň 12% celkové energetické hodnoty. S vysokým obsahem bílkovin se pak smí označit potravina, která obsahuje alespoň 20% energetické hodnoty ve formě bílkovin.

Jen pro příklad uveďme třeba běžný sýr EIDAM 30 % (jen pro pořádek, 30% udává obsah tuku v sušině, sušiny bývá zpravidla cca 50%) má přibližně tyto hodnoty:

Výživové údaje na 100 g:

Energetická hodnota: 1100 kJ / 263 kcal
Tuky:    15 g = 570 kJ
 - z toho nasycené mastné kyseliny 10 g
Sacharidy:  1 g = 17 kJ
 - z toho cukry 1 g
Bílkoviny :

30 g = 510 kJ

Energetickým výpočtem, kdy 1 g sacharidů a bílkovin obsahuje 17 kJ a 1 g tuku 38 kJ, dojdeme k výsledku, že procentuální zastoupení energetické hodnoty bílkovin je přibližně 46 %!

Takže takový sýr eidam může být klidně výrobcem označen za bílkovinový produkt, a dokonce produkt s vysokým obsahem bílkovin. A takových produktů, které to (zcela přirozeně) splňují, je celá řada a tak, pokud se budete hnát za proteinovými produkty je třeba si říct, že mnoho z nich, i když to na nich zrovna nebylo uvedeno, jsme měli k dispozici vždy.

 

Tak a teď tedy k proteinovým doplňkům stravy. Každý by si měl sám uvědomit, zda vlastně bílkoviny doplňovat potřebuje, proč a kolik. Výpočtů, které Vám na základě Vašich tělesných parametrů a požadovaných cílů řeknout kolik jakých makroživin (bílkovin, tuků a sacharidů) denně přijmout, je plný internet.

Pokud dojdete k závěru, že nějaký proteinový doplněk stravy potřebujete, že zkrátka nejste schopni pokrýt vlastní potřebu bílkovin běžnou stravou nebo jsou Vaše nároky (třeba z důvodu zvýšené fyzické aktivity) vyšší, pak je na místě si vysvětlit, jaký doplněk vybrat, co všechno ty zkratky vlastně znamenají a čemu se vyvarovat. Pojďme na to…

WPC - nejběžnější a dnes již standardní označení syrovátkového proteinového koncentrátu (Whey Protein Concentrate). Jedná se o velmi kvalitní protein s velmi vysokou biologickou hodnotou a relativně snadným a rychlým vstřebáváním. Takový protein je využitelný pro každého, nikoliv jen pro sportovce. Často je tento název spojován se zkratkou CFM.

CFM – Cross Flow Microfiltration – technologie získávání syrovátkové bílkoviny pomocí křížové mikrofiltrace – dnes běžný postup a s dříve používanou iontovou výměnou se patrně již nesetkáte. Pokud ano, vybírejte jinde.

  • Vyzkoušejte protein MAXXWIN 100 % WHEY 80, nově také s vynikající kokosovou příchutí s kousky kokosu.

WPI - Whey Protein Isolate – syrovátkový proteinový izolát, často také označovaný jako ISO, který oproti koncentrátu obsahuje více bílkovin, méně zbytkového mléčného cukru (laktózy) a je tak v některých případech vhodný pro lidi s laktózovou intolerancí. Navíc je tento protein rychleji vstřebatelný a doporučuje se tak spíše pro sportovce po tréninku k rychlému doplnění bílkovin. Často může být méně chutný právě z důvodu nižšího obsahu cukru a tím i častěji a více uměle doslazovaný.

HYDRO - je v zásadě další stupeň hydrolýzy (rozkladu) syrovátkového proteinu. Znamená to pak, že je bílkovina snáze a rychleji vstřebatelná. Opět to využijí v zásadě jen výkonnostní sportovci k rychlému doplnění po tréninku.

KASEIN – nebo také casein, je většinová složka mléčné bílkoviny. Můžete se s ním setkat jako s tzv. nočním proteinem. Nočním proto, že se oproti syrovátkové bílkovině vstřebává naopak velmi pomalu a pozvolna. To zaručí kontinuální příjem energie a bílkovin, třeba právě v noci. Vhodný je také jako součást stravy i díky svému sytícímu efektu. Označení MICELÁRNÍ pak upozorňuje na technologii zpracování mikrofiltrací. Dříve používaná technologie sířením, kdy se získával kaseinát vápenatý, se již moc nevyskytuje. Pokud na ni narazíte, opět doporučuji ruce pryč.

BEEF protein – neboli hovězí protein, jak už název napovídá, nemá zdroj v mléce ale v mase. Zpravidla je k tomu používaná kolagenní bílkovina a obecně platí za méně kvalitní, než syrovátkový protein. Na druhou stranu je to možná varianta pro někoho, kdo trpí laktózovou intolerancí či alergií na mléčnou bílkovinu. Chuťově nebývá často příliš kladně hodnocen, ale já věřím, že u našeho produktu se chuť vydařila!

ROSTLINNÉ ZDROJE BÍLKOVIN – toto by mohla být další obsáhlá kapitola sama pro sebe. Rostlinných zdrojů bílkovin je celá řada a důvodů, proč je užívat na místo těch živočišných také. Jednak to může být morální důvod a ctění veganského způsobu stravování, nebo to může být z nějakého zdravotního důvodu. Co se využitelnosti týká, tak obecně se udává, že živočišné (zejména pak mléčné) proteinové doplňky jsou pro nás výhodnější. Nicméně vhodnou kombinací různých zdrojů rostlinných bílkovin lze také dosáhnout velmi dobré biologické hodnoty proteinu. Nejčastěji se tak používají proteiny z konopných semínek, sóji, hrachu, ale třeba fazolí, chia semínek, atd…

  • Vyzkoušejte REVIX VEGAN PROTEIN s 60-65% bílkovin – slazený pouze sukralózou a steviol-glykosidy.

Tolik stručně k pojmům motajícím se kolem všemi oblíbeného proteinu. Závěrem je třeba říct, že trh je přesycen (nejen) proteinovými doplňky a pro zákazníka je velmi těžké vyznat se v tom, co je nejlepší a pro něj nejvhodnější, ale zde pár rad:

  • Kupujte to, co je pro Vás nejvhodnější a nejvýhodnější - rekreační sportovec zpravidla HYDRO protein nepotřebuje a není tak nutné za něj připlácet
  • Vybírejte známe značky s dohledatelnými údajiMAXXWIN je tradiční český výrobce vlastnící kvalitativní certifikáty ISO a SZÚ
  • Vyhýbejte se zbytečným přídatným látkám – kvalitní produkt by neměl obsahovat příliš náhradních sladidel (například aspartam, sacharin, cyklamát) ani umělá barviva (brilantní modř, košenilová červeň, atd.) – produkty MAXXWIN zpravidla obsahují nezbytná minima přídatných látek
  • Vybírejte dobře hodnocené značky – ačkoliv online trh je ovlivnitelný, uživatelské recenze jsou skvělým vodítkem – díky Vám, našim zákazníkům, a kvalitním produktům dosahujeme téměř 100 % v hodnocení spokojenosti
  • Vybírejte tam, kde můžete konzultovat a doptat se – třeba u nás a v naší FITNESS PORADNĚ, nevěřte vždy jen tomu, co je psáno na etiketě

 

Ať tak či tak, hlavně se nad výběrem jakéhokoliv doplňku stravy a stravy obecně zamyslete a nenechte se ovlivnit jen reklamou a cenou.

Těšíme se na Vaše zkušenosti, o které se s námi můžete podělit na našich sociálních sítích.

 

Autor: Petr Svačina – obchodní manažer MAXXWIN, výživový poradce, fitness trenér a aktivní sportovec.

Tagy: proteiny, bílkoviny, wpx, cfm, wpi, hydro, beef, vegan protein
Sdílet: