V dnešní době internetu, eshopů a prakticky neomezených možností nákupů a sehnání zboží je orientace na trhu čím dál tím těžší. To se samozřejmě týká i doplňků stravy a každý z jejich uživatelů stál jistě někdy před rozhodnutím, který že to vlastně bude ten správný, ten kvalitní, ten nejvhodnější konkrétně pro něj?
Faktorů, které ovlivňují to, co od produktu očekáváme, v našem případě od sportovního doplňku stravy, je mnoho. Každý jsme individuální, máme různá omezení a jiné cíle a potřeby. Nelze paušalizovaně určit co je pro koho správné a nejlepší. Z velké části jsme to my sami, kdo můžeme a měli bychom výběr vhodného doplňku strav ovlivnit a kromě uvedeného očekávání zde hraje roli také to, zda za vynaložené úsilí a finance produkt splní naše očekávání. Tedy je skutečně nanejvýš vhodné se nad tím, jaký doplněk stravy pro sebe kupujeme, trochu zamyslet.
V tomto článku se zaměříme na ŽIVOČIŠNÉ PROTEINOVÉ SUPLEMENTY A ROSTLINÉ PROTEINY. Proteiny jsou bezpochyby jedněmi z nejžádanějších, nejoblíbenějších a v zásadě i nejuniverzálnějších doplňků stravy. Základní dělení proteinových suplementů je na rostlinné a živočišné. Rozdíly mezi nimi byly již mnohokrát popsány a tak jen stručně shrnu. Bílkoviny se skládají z jednotlivých aminokyselin – esenciálních a neesenciálních. Důležité jsou pro nás zejména ty esenciální, které si naše tělo neumí samo vytvořit a musí být přijímány potravou. A právě tyto esenciální aminokyseliny ne každý rostlinný zdroj obsahuje, s výjimkou například konopného proteinu, který však ale běžně ve své “suplementační formě” mívá pouze 50% obsahu bílkovin, tedy je pak nutné jednotlivé rostlinné zdroje bílkovin kombinovat. To například u syrovátkové bílkoviny máte obsaženy veškeré esenciální aminokyseliny, bílkovina je tedy tzv. plnohodnotná - tedy rostlinný versus živočišný protein 0:1.
Dalším srovnáním může být stravitelnost. Někteří lidé cítí po požití živočišné, v našem případě mléčné, bílkovině horší stravitelnost či trávící obtíže. Toto je individuální stav a někdo skutečně může trpět laktózovou intolerancí či alergií na mléčnou bílkovinu. V tomto ohledu je tedy rostlinný zdroj bílkovin vhodnou alternativou, ale stejně tak můžete využít alternativu v podobě BEEF PROTEIN HYDROLIZÁTU, tedy hovězího proteinu. Ten má sice o něco horší rozpustnost a vyšší pěnivost, ale vyhnete se tak případným výše uvedeným obtížím. V tomto tedy rostlinná versus živočišná bílkovina REMIZUJE a stav zůstává i po druhém kole 0:1.
Snad nejdůležitějším ukazatelem je kvalita proteinu, často označována slovním spojením BIOLOGICKÁ HODNOTA (BH, BW). Ta nám říká, kolik % bílkovin je naše tělo schopno přijmout ze 100 g přijaté bílkoviny. Z obecně platné tabulky níže je patrné, že v tomto ohledu zvyšují živočišné bílkoviny svůj náskok a pouze vhodnou kombinací vice rostlinných zdrojů by bylo možné dosáhnout vyšší BH. Aktuální skóre tedy 0:2 ve prospěch živočišné bílkoviny.
Biologická hodnota BH | ||
Živočišné bílkoviny | ||
Celá vejce | 100 | |
Maso | 92–96 | |
Ryby | 92–96 | |
Mléko | 88 | |
Sýry | 82–85 | |
Rostlinné bílkoviny | ||
Sója | 84 | |
Žito | 76 | |
Fazole | 72 | |
Rýže | 70 | |
Brambory | 70 | |
Čočka | 60 | |
Pšenice | 56 | |
Hrách | 56 | |
Kukuřice | 54 | |
Zdroj : Wikipedia.org
Dále zde máme chuť, která je zcela individuální, ale obecně se dá říci, že mléčné protein jsou zkrátka konzistenčně i chuťově lepší. Naproti tomu od hovězího izolátu nelze očekávat nějakou extra chuť. Podobně je tomu I u rostlinných proteinů, které navíc nejsou rozpustné ve vodě a tak vám vždy udělají takové “bahýnko”, sedlinku, když hotový proteinový nápoj necháte chvíli odstát. Skóre tedy v tomto kole nerozhodné a finální stav po čtvrtém srovnání zůstává 0:2!
Výše uvedeným srovnáním jsem nechtěl preferovat jeden nebo druhý zdroj bílkovin, jak zaznělo výše, každý jsme individuální a máme vlastní potřeby a je jen na Vás, co si vyberete.
Ať už si ale vyberete zdroj jaký chcete, rád bych ještě zmínil pár dalších informací, které by měly při výběru produktu rozhodovat. Začneme kvalitou vstupních surovin, která by měla být jedním z nejdůležitějších kritérií při rozhodování a bohužel obratem zjistíme, že u většiny produktů (nejen sportovní výživy) ji vlastně nikde nedohledáme, nikde si o ní nic nepřečteme. Kvalita vstupní suroviny je to nejzákladnější, ale bohužel její původ lze jen málokdy zjistit, pomineme-li následné domněnky, zda je případné tvrzení vlastně vůbec pravdivé. To, čím se ale můžeme řídit, je vystupování, historie a do jisté miry zkušenost u jednotlivých značek a produktů a také země původu. Společnost MAXXWIN je českým výrobcem sportovní výživy a své suroviny pro PROTEINOVÉ DOPLŇKY STRAVY si pečlivě vybírá a kontroluje. Zakládá si na kvalitě a konkrétně proteinové suroviny pochází od prověřených dodavatelů z Německa či Anglie a například syrovátka a sušené mléko použité v GAINERECH dokonce přímo od českých producentů. Použita jsou v proteinových směsích výhradně přírodní a přírodně identická barviva a aromate z produkce EU. Nevím, jak na Vás, ale na mě již tyto informace působí velmi pozitivně.
Připojte k tomu trochu patriotismu k české značce, manufakturní výrobě a skvělou výslednou chuť a máte zde jasný ukazatel, čím se můžete při výběru “stejných” produktů při výběru řídit. Já mám jasno :-) PS.
Autor: Petr Svačina - výživový poradce, trenér fitness, aktivní sportovec